Døjer du med langsomt internet? Så er artiklen her, lige hvad du søger. I denne finder du nemlig adskillige tips og tricks til, hvordan du kan øge hastigheden for dit internet.
Mange vil – hvis de døjer med langsomt internet – måske fristes til at gå ud og købe en ny router eller et nyt internetabonnement med det samme; dog findes der adskillige andre initiativer, du kan prøve at iværksætte, og flere af disse er ganske gratis at forsøge sig med.
I følgende afsnit giver vi dig således ti tips til, hvordan du kan få det maksimale ud af din nuværende internetforbindelse.
Indholdsfortegnelse
1. Placér din router strategisk
Hvis du oplever, at dit internet er langsomt, kan det skyldes noget så simpelt som, at din router er placeret uhensigtsmæssigt. Er din router omgivet af tykke vægge eller andre faste genstande, som spejle eller metal, kan det blive sværere for wi-fi-signalet at nå ud i hjemmet.
Generelt skal du være opmærksom på støjkilder som:
- Mikrobølgeovne
- Højttalere
- Dørklokker
- Radioer
- Køleskabe.
Din router skal altså helst ikke være omgivet af andet elektronik, der kører på samme frekvens som det trådløse internetsignal.
Du bør placere din router et åbent sted, hvor dens signal frit kan sprede sig alle retninger, og så skal den helst stå så højt som muligt – gerne i 1,5 meters højde. Dette kan gøres ved at fastmontere den til væggen eller stille den på en hylde.
Hvordan er dækningen?
For at finde ud af hvordan dækningen er i forskellige afkroge af dit hjem, kan du benytte en wi-fi-scanner.
Med en sådan ved hånden kan du opnå indsigt i, i hvor høj grad dit trådløse internetsignal er påvirket af distancen mellem router og enhed, samt hvor der måtte være eventuelle ”huller” i signalet.
2. Investér i en forstærker eller et mesh router-system
Hvis du har flere enheder, der skal tilkobles dit wi-fi samtidigt i en stor bygning eller på tværs af etager, så kan det være en god idé at investere i en wi-fi-forstærker eller i et mesh router-system.
En wi-fi-forstærker forstærker signalet til den enhed, der har svært ved at koble sig på internettet. Typisk har wi-fi en rækkevidde på omkring 30 meter, men med en forstærker bliver denne altså forlænget og forstærket. Wi-fi-forstærkere behøver ikke være dyre, og det er derfor i vores øjne en meget enkel og billig løsning.
Du kan med fordel overveje denne fra TP-Link:

Mesh router-systemet er ét stort netværk af routere, der er placeret forskellige steder, og som arbejder sammen, således det trådløse internetsignal kan nå ud i hele hjemmet med stor styrke.
Du kan købe mesh router-system samlet hos de fleste elektronik-forhandlere. De findes i et vidt prisspænd, men priserne starter som regel omkring 1000 kr. Vi kan anbefale denne testvinder som dit næste mesh router-system:

Herunder kan du se de konkrete forskelle på et mesh router-system og en wi-fi-forstærker.
Mesh router-system | Wi-fi-forstærker |
---|---|
Forlænger wi-fi-signalet på samme netværk | Laver et nyt signal på et nyt netværk |
Sender automatisk wi-fi-signalet derhen, hvor du har brug for det. | Din mobil eller laptop skal logges på et nye netværk, når du bevæger dig gennem hjemmet. |
3. Genstart din router
Hvis du nogensinde har haft problemer med noget elektronik, så er dette som regel det første råd, du får: ”Har du prøvet at genstarte?” Selvom det kan være et irriterende råd at få, så må vi samtidigt bare anerkende, at det – at genstarte noget elektronik – virkelig bare ofte løser et problem – og det gælder også for din router.
Hvis dit trådløse internetsignal driller, kan det nemlig godt hjælpe at genstarte routeren i forhold til at komme uforståelige problemer til livs.
Hvis du vil forsøge tippet, så er vores anbefaling, at du helt slukker din router, hvorefter du venter ti sekunder, før du tænder den igen.
Det er ikke blot, når internettet driller, at det kan hjælpe at genstarte din router – det kan nemlig være en god idé at genstarte den cirka en gang hver anden måned – og endnu bedre; at sætte en timer på, således den eksempelvis er slukket om natten, eller når der alligevel ikke er nogen hjemme.

4. Overvej at bruge en kablet forbindelse
Det er ingen hemmelighed, at selvom trådløst netværk er smart og har udviklet sig meget de seneste år, hvad angår stabilitet og hastighed, får du stadigvæk den dag i dag en mere stabil og hurtig forbindelse med et netværkskabel.
Dette hænger særligt sammen med, at dit signal – når du benytter et kabel – ikke bliver påvirket af eksterne faktorer, som tykke vægge eller anden elektronik.
Oplever du ofte problemer med dit wi-fi-signal, kan det derfor være, at du skal overveje at skifte til en kablet forbindelse.
Vær dog opmærksom på, at dit internetkabel skal være af en type og kvalitet, der som minimum understøtter den maksimale hastighed for dit internetprodukt.
5. Udskift din router
Den router, du sandsynligvis får med, når du bestiller internet, er ikke nødvendigvis den bedste router på markedet. Derfor kan det sagtens gavne internethastigheden i dit hjem at investere i en router af rigtig høj kvalitet.
Ved at købe en ny router bliver det samtidig muligt at opgradere antallet af enheder, der kan være tilsluttet din wi-fi samtidig. Det kan også påvirke internethastigheden, hvis ikke din nuværende router kan håndtere antallet af tilkoblede enheder.
6. Opdatér din router
Hvis ikke du har lyst til at udskifte din router, kan du prøve at tjekke, om din routers firmware trænger til en opdatering. De fleste routere opdaterer nemlig ikke sin firmware automatisk, og de meddeler heller ikke, når firmwaren trænger til en opdatering.
Dette gør du ved at gå ind på din internetudbyders hjemmeside og downloade den seneste opdatering. Herefter skal du logge dig ind på din routers konfigurationsside, hvor du kan opdatere routeren.

7. Er du på den rigtige wi-fi-kanal?
Måske er din wi-fi langsom, fordi du ikke er på den rigtige wi-fi-kanal. De fleste routere skifter automatisk til den mindst belastede – altså hurtigste – kanal, men hvis din router ikke har denne funktion, skal du selv skifte kanal.
De fleste nye routere har et dual-band, som laver to forskellige bånd; nemlig 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet. Det er på disse bånd, du finder de forskellige wi-fi-kanaler.
Derudover findes der nye routere med et såkaldt tri-band, som både kan køre på 2,4 GHz- og 5 GHz-båndet og det nyeste 6 GHz-bånd.
Hvad er forskellen?
2,4 GHz-båndet er det mest udbredte, hvorfor der som regel er mere belastning på dette bånd. Det bliver nemlig benyttet af mange elektroniske enheder, såsom mikroovne, radioer, telefoner og bluetooth-enheder. Dette betyder til gengæld også, at langt de fleste – også ældre – enheder er kompatible med 2,4 GHz-båndet.
Hvis wi-fien skal rejse over længere distancer eller på tværs af etager, giver det rigtig god mening at vælge 2,4 GHz-båndet, da det bruger længere bølger end 5 GHz-båndet og derfor opnår bedre rækkevidde. Disse bølger er også bedre til at gennembore faste genstande, som for eksempel vægge.
6 GHz-båndet er det nyeste, og dette kan du kun få adgang til, hvis du har en af de nye wi-fi-6e-routere. Wi-fi 6e er den eneste type wi-fi, der har adgang til både 2,4 GHz-, 5 GHz- og 6 GHz-båndet.
Her kan du vælge blandt 24 kanaler – dobbelt så mange som de to andre bånd har til sammen – og der vil altså være rigtig god mulighed for at vælge en kanal uden trafik. Dette bånd er langt hurtigst, men har også den korteste rækkevidde af de tre.
Oversigt over forskellene mellem 2,4 GHz-, 5 GHz- og 6 GHz-båndet:
2,4 GHz | 5 GHz | 6 GHz | |
---|---|---|---|
Kanaler | 3 | 25 (9 i praksis) | 69 (24 i praksis) |
Rækkevidde | Længst rækkevidde - er bedre til at gennembore vægge og andre faste genstande. | Kortere rækkevidde | Kortest rækkevidde |
Kompatibilitet | Rigtig god - næsten alle enheder understøtter dette bånd. | God, men færre (især ældre) enheder understøtter dette bånd. | Færrest enheder understøtter dette bånd, fordi det er så nyt. |
Hastighed | Op til 450 Mbit/s | Op til 1 Gbit/s | Op til 2 Gbit/s |
Belastning | Meget belastet, da det er det mest udbredte og benyttede bånd. | Mindre belastet, da det har flere kanaler. | Mindst belastet, fordi det er nyt, og så erdet kun den nyeste wi-fi 6e-router, der har adgang til båndet. |
8. Opdatér din pc
Har du problemer med, at din wi-fi er langsom, når du bruger din pc, kan det skyldes, at pc’ens wi-fi-driver ikke er opdateret. Du kan se, om din pc trænger til en opdatering ved at gå ind i dens netværksindstillinger og herefter klikke ”Avancerede indstillinger”.
Er din pc opdateret, kan en anden årsag til sløvt trådløst internet være, at pc’ens wi-fi-driver ikke passer til den nyeste router-standard. Dette kan forekomme på pc’er, der er mere end to-tre år gamle.
Hvis du har en ældre pc, kan du tilkøbe en adapter, som kan opgradere den til nyeste wi-fi-standard, således din pc og din router er på samme niveau.
Mange adaptere fungerer som en helt almindelig USB-pen og koster mellem 100 og 800 kroner. Hvis du skal købe en adapter, kan du for eksempel vælge denne fra Gembird:

9. Kontakt din udbyder
Hvis du har prøvet alt for at gøre dit internet hurtigere uden held, så kan du kontakte din internetudbyder. Det kan nemlig meget vel være her, problemet ligger.
10. Skift internet: Hvilket internet skal du vælge?
Hvis dit internet er langsomt, behøver det hverken skyldes wi-fi-kanalen eller placeringen af din router. Det kan ganske enkelt være, at den type internet, du har nu, ikke imødekommer de behov, du har qua dine forbrugsmønstre.
Der findes forskellige typer internet, og der er fordele og ulemper ved dem alle.
Er dit primære problem, at dit internet er langsomt og ikke kan følge med aktiviteten i din husstand, så er fibernet det mest oplagte valg, da fibernet er den hurtigste og mest stabile type internet, der findes.
Fibernet
Stiller du høje krav til dit internet; har I for eksempel mange enheder online ad gangen, eller bliver der spillet mange tunge onlinespil? Så er fibernet formentlig en rigtig god løsning for din husstand.
Fibernet er en anelse dyrere end andre typer internet, men du får til gengæld den højeste internetkvalitet på markedet; det er lynhurtigt og superstabilt.
Fibernet har den altoverskyggende fordel, at det leveres gennem fiberkabler, som graves ned, hvilket betyder, at fibernet-signalet ikke påvirkes af eksterne faktorer.
Se her, om din husstand kan få fibernet.
Mobilt bredbånd
Bor du i en mindre husstand, og bruger du blot internettet til almindelig surfing og streaming?
Så kan du overveje enten 4G eller 5G mobilt bredbånd. 5G er nyest, og med hastigheder på op til 1000 Mbit er det også hurtigst.
4G er dog en smule billigere og lidt mere tilgængeligt end 5G, men der er ingen tvivl om, at 5G er fremtiden, og med tiden vil det være færre og færre udbydere, der udbyder 4G
Du kan helt selv installere mobilt bredbånd på blot 5-10 minutter, og så er det utroligt fleksibelt; du kan nemlig tage routeren med dig, hvis du for eksempel skal i sommerhus.
Her kan du tjekke, hvilke udbydere af mobilt bredbånd der er tilgængelige på din adresse.